Roos in de Symboliek

De roos heeft vele symbolische betekenissen die de mens aan deze bloem heeft gegeven. De schoonheid van deze bloem is op vele wijzen beschreven. De bloem heeft als eerste met de liefde te maken. De roos komt uit Azië ongeveer vijfduizend jaar geleden. De ‘bloem der bloemen’ genoemd door dichters. De roos stamt uit het geslacht Rosa en telt ongeveer wel 100 soorten verschillende vormen. In de 14de eeuw namen de terugkerende edelen van de Kruistochten de roos Damascus mee. Verder zien we de roos wel op biechthokjes uitgesneden in het hout. Roos als teken van geheimhouding. De Sub Rosa = privé, geheim, niet openbaar. Veel legenden zijn er ontstaan over de witte en de rode roos. De roos werd in de oudheid ook gewijd aan Venus. Oorspronkelijk was het een witte bloem. Bij de heilige Franciscus van Assisi is het symbool van de roos ook bekend: rozenstruiken verschenen waar zijn bloeddruppels in de aarde vielen. De vijf blaadjes van de roos: worden verwezen in de symboliek naar de 5 wonden van Christus en zijn dan ook het teken van martelaarschap.

De interpretatie symboliek van de roos is als volgt:

De roos staat voor: vreugde, geluk, genegenheid, liefde en kwetsbaarheid. De kleur rood van de rode roos staat voor: rood: martelaarschap van Christus. Maar ook activiteit, daadkracht, decadentie, hartstocht, kracht, levenskracht, liefde, luxe, romantiek, rijkdom, stijl, verleiding en warmte.

Witte roos: symbool van de tranen van Maria Magdalena, maagdelijkheid. Daarnaast voor eenvoud, feestelijkheid, zuiverheid, maagdelijkheid, geboorte, helderheid, licht, kalmte, naturel, onschuld, puurheid, reinheid, stilte, sneeuw, volmaaktheid en vroomheid.

Gouden roos: staat voor Maria Onbevlekte Ontvangenis.

Roos met gebroken steel: als symbool van een afgebroken leven.

Verdorde roos: symbool van een verwelkt lichaam.

 

Geplaatst in Natuurweetjes, R

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.